Folytatjuk a témát: webdizájntrendek 2.

Még szinte a hónap első napján írtunk a webdizájn világának trendjeiről, és akkor azt ígértük, hogy hamarosan jön a második felvonás. Köszi a türelmet, sajnos eléggé elhavazódtunk azóta, de jó hír, hogy már olvasgathatsz is!

Jó, ha nincs rend

Legalábbis úgy tűnik, hogy ez a tendencia most elég barónak számít a webfelületeken. Ez azt jelenti, hogy meg kell/lehet törni az oldal szakaszainak határait. Tehát nem baj, ha egy-egy szakaszból a szöveg, vagy egy kép, vagy bármi átnyúlik egy másikba, sőt, az lesz csak szuper igazán. Mondjuk, ha most (2019. január) kimennél félmeztelenül az utcára, akkor téged is alaposan megnéznének. Így van ez ebben az esetben is: ha valami ugyanis eltér egy keretbe rendezett egyensúlyi állapottól az figyelmet von maga után. Idesorolhatjuk az aszimmetrikus elrendezéseket is, amelyek szintén újszerű formát és dinamizmust adhatnak egy oldalnak.

 

Glitch Art

Hogy is fordíthatjuk ezt magyarra? Nagyjából sehogy. Elektronikus zavar a rendszerben, legalábbis ez jöhet le legtöbbeknek első blikkre. Ez egy eléggé retro vonal, aminek mi lehetne más a sors, mint a visszatérés. Ilyen képet kaptál pl akkor, amikor a videókazi szalagját bekapta a lejátszó, vagy a lassú betárcsázós net miatt zavaros fotó lett a végeredmény. Azt hiszem nem kell magyarázni, hogy ez a kreatív megoldás is eléggé vonzza a tekintetet pláne, ha mondjuk valami mozgókép formájában kerül képernyőre.

via GIPHY

 

Egyoldalas dizájn

A világ egyre inkább egyszerűsödik. Miért éppen a weboldalak lennének kivételek ez alól? Egyre több cég választ magának olyan oldalformát, amely csak egy főoldalból áll. Nincs külön kapcsolatok, szolgáltatások és történetünk oldal. (és más féle szószaporító, a lényegtől elrángató tartalom sem…) Mindent egy helyen találunk, minden egy helyen zajlik, és a vevőt/ügyfelet is csak egy felületen igyekszünk elcsípni. A sebességről már korábban is írtunk, és ez a megoldás azt is segíti, hogy minél gyorsabb lehessen az oldalad.

Mozgalmas oldalak mozgóképpel

Mit is jelenthet ez? Bingo, a videók térhódítása a weboldalak elemeinek esetében is visszafordíthatatlan. Sőt a térnyerés itt most egyenesen a hátteret jelenti. Mozgalmas háttér = mozgalmas oldal szakasz. Fölötte mondjuk nem kell 2000 karakteres szöveget elhelyezni, de azért nem baj, ha mondjuk egy egymondatos, cselekvésre ösztönző szöveg és egy call-to-action gomb van rajta. Itt egy példa is.

Minimalizmus: a legkevesebb néha a legtöbb

Hűha, most veszem észre, hogy sok leírt dolog talán abszolút ellentétes egymással, de ez talán nem is véletlen! A minimalizmus teljesen szembe megy a glitch art-tal, a mozgóképpel vagy az aszimmetrikus elrendezéssel. Illetve mégsem. Ezek a trendek céloknak megfelelően variálhatók, igazából nem kell mindent egy oldalba építeni, külön-külön megélnek egymás mellett. Petőfit és Aranyt is sokan imádták, nem kellett csak egyet választani. Egy oldal tulajdonosának viszont kell választania, mert azért a fentieket összekeverve elég nagy káosz is kijöhet. Na de vissza a minimalizmushoz: ez talán az egyik legklasszikusabb és időtlenebb webdesign trend. Nevezhetnénk akár a választás esztétikájának is. Minél kevesebb elem és tartalom található a weboldalon, annál kevésbé kell gondolkodnia a közönségnek. Sőt ha egy weboldal helyesen készült, akkor pontosan megmutatja a felhasználónak, hogy mit keres. Ráadásul nem fárasztjuk el vele a látogatót, aki így könnyebben lát át mindent.

Mikroanimáció

A webdesign finom, de észrevehető 2019-es trendje a mikro-animáció. A mikro-animációk hatékony módja annak, hogy intuitív és kielégítő élményt nyújtson a felhasználónak, amikor böngészik a webhelyét. Ez olyan kis animációkkal érhető el, amelyek segítenek a felhasználónak megérteni a webhelyet, és érvényesíteni őket, ha rákattintanak, vagy csak egy elem fölé húzzák az egeret. Olyan ez pl mint egy gomb színének megváltoztatása, amikor a kurzor mozgatja rajta, vagy egy menü, amely kiterjeszti, ha a gombra kattint valaki.

Azt hiszem egyelőre ennyi elég is lesz, nem akarjuk, hogy megunjatok bennünket. Reméljük kicsit segítünk eligazodni merre is tart a webdizájn 2019-ben. Ha valamelyik irány megtetszett, akkor keress bennünket, és megcsináljuk az oldalad a kért elemekkel, vagy még annál is jobbakkal!

Üdv,

a Sopeti Team