Pörgesd fel a géped SSD-vel!

Egy ügyfelünk felhívott bennünket és azt mondta, hogy néhány hete azon bosszankodik, hogy miért tart egyre tovább elindítani a gépét és miért kell ugyanannyit szívni azzal is, hogy egy egyszerű Office Word elinduljon rajta. De bosszankodott azon is, hogy elsötétül a böngésző és sokat agyal a gépem. Már memória bővítésen gondolkodott, amikor eljutott hozzánk. Rögtön lebeszéltem, mivel kiderült, hogy merevlemez dolgozik a gépén, nem pedig SSD meghajtó.

 

Először kételkedett a szavamban, de amikor egy klónozás után megkapta ugyanazokat a programokat és tartalmakat, ami a korábbi merevlemezen voltak egy új SSD-meghajtóra, akkor majdnem leesett az álla. Az i3-as procis Lenovo Yoga ugyanis úgy hasított, mint Sebastian Vettel amikor még a Red Bullal lett világbajnok. Azóta másik két gépén is SSD-re váltott velünk.

 

De mi is az az SSD-meghajtó?
Az SSD neve is arra utal, hogy nincs benne olyan alkatrész, ami a klasszik winchesterekben volt, nem mozog, nem forog, nem szuszog, nem nyikorog. Ez egy félvezető memóriát használó eszköz. Mivel ez tényleg egyáltalán nem mocorog, sokkal biztonságosabb, gördülékenyebb a működése, ráadásul az élettartama is sokkal acélosabb. Az sem utolsó, hogy a fentiek miatt az adataid sem fognak töredezni, így ez sem akasztja meg a gépedet meló közben.


Mik a további előnyök? (Sata csatlakozású SD-vel kalkuláltunk)

  • Nem kell cidrizni, ha például utazol, itt ugyanis a dobálástól, esésektől, rezgésektől nem üt be a krach (ugyancsak amiatt h. nincs mozgó alkatrész)

  • A merevlemezekről való váltás nem bonyolult, a csatlakozók általában kompatibilisek, max. egy filléres egy beépítőkeret kell az asztali gépeknél

  • 10-szer gyorsabb mint egy merevlemez véletlenszerű íráskor, mivel az SSD-n ez egy háttérfolyamat

  • A rendszerfelállási idő szinte a felére csökken SSD-vel

  • Csak néhány dologra kell figyelni, amikor vásárolsz egy új SSD-t (pl. arra, hogy milyen csatlakozású kell a te masinádhoz, de ha nálunk, a Sopetinél veszed, akkor emiatt sem kell aggódnod)

Ez jól hangzik, de hol van a kutya elásva?

  • Csak egy dolgot kell mérlegelned, még pedig az SSD- tárolási képességét, ami azért kisebb, mint egy azonos árú merevlemezé. De ha végiggondolod, hogy a nálunk szeptember 13-ig akciós Kingston 250 GB-os SSD hány filmre, képre, vagy programra elegendő a gyors működés mellett, akkor a 9980 forintos ár elég baráti, pláne úgy, hogy 36 hónap gari is van rá. Keress bennünket, hogy felgyorsítsuk a géped!